Strategier hos renen för att hantera brist på föda under vintern - Waldau, Ellika (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2014)
Renar (Rangifer tarandus) lever i ett extremt klimat och vintertid dessutom under födobrist. De är intermediära idisslare och kompenserar sin begränsade förmåga att bryta ned fibrer genom att vara selektiva i sitt betande. Under en kort sommarsäsong med gott om bete tillväxer renarna och återhämtar sig efter den långa perioden av dåligt bete då de tappat vikt. Renarna anpassar sin diet efter säsong. Sommartid äter de till stor del kärlväxter, vilka vintertid främst ersätts av lavar. På våren, när marken täcks av skare, är trädlavar en viktig del av renarnas diet. Drabbas renarna av näringsbrist minskar deras produktion och tillväxt och överlevnaden sjunker, speciellt för kalvarna. För att minimera födo- och näringsbrist har renarna ett antal strategier, både fysiologiska anpassningar och beteenden. Några av dessa är migration mellan sommar- och vinterbete, effektiv återanvändning av kväve, säsongsbunden brunst, kalvning på våren och minimering av värmeförluster. De pågående klimatförändringarna innebär ökande temperaturer, vilket till exempel påverkar renarna direkt genom förändrat bete och ökat insektstryck och indirekt genom en ökad konkurrens mellan skogsbruk och renskötsel. Reindeer (Rangifer tarandus) live under extreme climatic conditions and during winter also on poor pasture. They are intermediary ruminants and to compensate for their limited ability to digest fibres, they are highly selective when grazing. During a short summer season with abundant forage the reindeer grow and recover from the long period of poor pasture, during which they have lost weight. The reindeer adapt their diet according to season. During summer they eat large quantities of vascular plants, which are mainly replaced by lichens during winter. In springtime, when the ground is covered with an ice-crust, arboreal lichens are important components of the diet. If the reindeer are afflicted with undernutrition, their growth and production decrease and the survival is reduced, especially for calves. To minimise feed and nutrient ...