Användning av arbetshästar som exempel på hållbar kommunal förvaltning : ett arbete om användandet av arbetshästar i kommunal förvaltning samt potentialen att använda arbetshästar som en del i hållbar kommunal förvaltning och tillväxt - Öqvist, Niklas (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2014)
Detta arbete handlar om arbetshästar i kommunal förvaltning ur hållbarhets och tillväxtssynpunkt. Arbetet reder i litteraturstudien ut begreppet hållbar utveckling och redogör för en modell för kommunal tillväxt. Hållbarhetsperspektivet innefattar de tre vanliga delarna som brukar avhandlas i frågor om hållbar utveckling. Dessa frågor är hållbarhet ut ett ekonomiskt såväl som ett socialt och ekologiskt perspektiv. I kapitlet om hållbar utveckling presenteras både äldre argument samt nya sätt att se på begreppet. I avsnittet om kommunal tillväxt redogörs för en modell för sweet spots för kommunal tillväxt. Denna modell används för att få ut det mesta av insatta resurser och satsningar för kommuner. Arbetet innefattar också fyra intervjuer med två kommunala beställare och de entreprenörer dessa jobbar med. I slutet av arbetet ges förslag på hur arbetet i kommunal förvaltning skulle kunna organiseras så att det gynnar både beställare och entreprenörer. Slutsatserna i arbetet är att arbetshästar i många fall har en fördel ur ett hållbarhetsperspektiv ur alla de tre delarna av hållbarhet gentemot konventionella förvaltningsmetoder. Ekonomiska fördelar kan ses i förvaltning av skog samt om ett bredare ekonomiskt tänkande appliceras annan skötsel av grönytor i kommuner. Samhällsekonomiska fördelar kan också ses med ett bredare synsätt på ekonomin som inte är applicerbart med dagens kortsiktiga ekonomiska tänkande. Sociala fördelar kan ses genom att kommuninvånare är mycket positivt inställda till denna nya teknik. Studier har också visat på andra sociala fördelar i form av terapeutiska effekter med att vistas med eller i närhet av djur. Om dessa terapeutiska effekter kan utnyttjas för att förhindra exempelvis utbrändhet eller förtidspensioneringar kan ytterligare ekonomiska fördelar vinnas. De ekologiska fördelarna med användandet av arbetshästar är minskade koldioxidutsläpp både i skogsbruk och på grönyteskötsel. I skogsbruket kan de koldioxidbesparande effekterna vara så stora som 720% jämfört med konventionella ...