Dunder och flak : ett gestaltningsförslag för Vassara torg och park i Gällivare - Fritzson Thor, Ida; Svensson, Stina (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2014)
Gestaltningsförslaget “Dunder och flak” presenterar en ny utformning av Vassara torg och park som tar avstamp i Gällivares befintliga identitet. Förslaget är en del av ett examensarbete inom ämnet landskapsarkitektur. I Gällivare pågår en omfattande samhällsomvandling till följd av att gruvan i Malmberget expanderar och orten rasar samman. Bostäder och viktiga samhällsfunktioner som går förlorade måste ersättas inom kommunen, vilket kommer ske genom förtätning av Gällivare centralort. När staden förtätas försvinner publika ytor samtidigt som de som blir kvar får ett högre användartryck. Detta gör att kvalitén på de offentliga rummen i staden blir än viktigare. Omorganisationen är en möjlighet för både kommunen i stort och Gällivare som ort att skapa ett starkare och mer attraktivt centrum. Syftet med arbetet har varit att föreslå en ny utformning av Vassara torg och park som lyfter fram kvalitéer knutna till platsen och till det som kännetecknar Gällivare. Platsspecifika värden som kännetecknar Gällivare valdes ut och blev ledande genom gestaltningsarbetet. Naturen, gruvan, klimatet och den samiska kulturen är de kännetecken som lyfts fram och som varit utgångspunkt i sökandet efter ett samlande gestaltningskoncept för den nya utformningen. Valet av koncept landade slutligen i Dundret, Gällivares eget fjäll. Dundret är synligt från platsen och utgör på så sätt en platsspecifik kvalité. Det är också en samlande komponent för de utvalda kännetecknen som alla har en stark koppling till landskapet. Kontrasten är annars stor mellan staden och det omkringliggande landskapet och vi har arbetat för att det som kännetecknar regionen även ska återspeglas i stadskärnan. Kommunens varumärken Malmberget, Gällivare och Dundret kopplas i förslaget starkare till varandra och får ett konkret uttryck i Gällivare centrum. Regionens natur- och kulturvärden har också lyfts fram av medborgarna som positiva aspekter med att bo och leva i Gällivare. Vår ambition har varit att ta vara på detta och synliggöra dessa värden även i ...