Perenner och annueller i offentliga anläggningar i norra Sverige : en värdebedömning ur ekonomisk-, användnings- och utformningssynpunkt - Granlund, Anna (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2013)
Denna studie handlar om perenner och annueller i norra Sverige och vilka för- och nackdelar, kostnader och värden de har. Annueller lever bara en sommar. Det innebär att de måste köpas in och planteras varje år och sedan slängas efter varje säsong. Detta kan tyckas vara ett kortsiktigt sätt att pryda en stad, men varför används de då i så stor utsträckning? Kan perenner som överlever från år till år ersätta annuellplanteringarna utan att göra avkall på estetiken? Vilken växtgrupp är dyrare att köpa och sköta? Dessa frågor besvaras i detta arbete. För att kunna göra uträkningar av inköpskostnader gjordes två utformningsförslag, ett för perenner och ett för annueller. Dessa två förslag är lika stora och båda innehåller vårflor för att vara jämförbara. Det har även utförts intervjuer med ansvariga för blomsterplanteringar på parkförvaltingar, detta för att få reda på vilka uppfattningar dessa människor har om perenner och annueller men även vilka skötselmoment som ingår för de båda växtgrupperna. Utifrån dessa uppgifter har även skötselkostnader tagits fram. Litteraturstudien handlar till största del om skötsel och kompositon för att stödja den senare diskussionen om perennernas och annuelleras för- och nackdelar. Beräkningarna visade att annuellerna är över fem gånger dyrare än perenner. Men studien har visat att perenner trots de lägre kostnaderna inte kan konkurrera med annuellerna utan att perenner och annueller i de flesta fall är komplementära.