Skogsbruksplanen och dess inverkan på den skogliga aktiviteten hos enskilda skogsägare i norra Sverige - Alm, Johan (2013)
Detta examensarbete är utfört på uppdrag av skogsägarföreningen Norra Skogsägarna (Norra) för att undersöka om innehavet av en uppdaterad skogsbruksplan har något samband med hur stor andel av den produktiva skogsarealen där avverkning och skogsvård årligen sker hos enskilda skogsägare i norra Sverige. Analyserna baserades på enkätsvar, data från skogbruksplaner, uppgifter om utförda avverkningar enligt Norra skogsägarnas verksamhetssystem NOVA, samt offentlig statistik från Skogsstyrelsen och data från Riksskogstaxeringen. Examensarbetet söker besvara sju frågeställningar, tre handlar om den skogliga aktiviteten på privata enskilda fastigheter. och fyra syftar till att analysera Norras skogsbruksplaner med avseende på hur väl de följs och hur virkesförrådet förväntas utvecklas. Data analyserades med hjälp av olika t-test där insamlade data jämfördes med data från Skogsstyrelsens offentliga statistik och data från riksskogstaxeringen. Resultaten visar att skogsägare som investerat i en skogsbruksplan (SBP) utför avverkning/skogsvårdsåtgärder på större andel av sin produktiva areal än de som saknar plan. Den åtgärdade andelen ökar från perioden före till perioden efter att skogsbruksplanen tas emot. Dessutom konstaterades att skogsägare som certifierat sin skog enligt PEFC (”Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes”) inte har högre andel åtgärdad areal än de som inte är certifierade. Man kan även se, förutsatt att alla föreslagna åtgärder utförs, att virkesförrådets utveckling inte är lägre under planperioden, än för privatskogsbruket i stort, samt att avverkningsförslagen i Norras skogsbruksplaner (NSBP) är långsiktigt uthålliga. This thesis is commissioned by the forest owners association “Norra Skogsägarna” (Norra) to examine if the possession of an up-to-date forest management plans has any effect on the proportion of managed area for non-industrial private forest (NIPF) owners in the north of Sweden. The data was gathered from many sources. These where: mail-survey, forest management ...