Hälsotillståndet hos sälar i Östersjön - Lundén, Hanna (2012)
Sälpopulationerna i Östersjön består av tre arter: gråsäl, vikare och knubbsäl. Sälarna befinner sig som rovdjur högst upp i näringskedjan och livnär sig till största delen på fisk. Detta gör att de i hög grad utsätts för de miljögifter som finns både i vattnet och i fisken. Under 1970-talet såg man en en kraftig nedgång av sälpopulationerna. Detta fanns vara delvis orsakat av reproduktionsstörningar som manifesterades som ocklusioner och stenoser av uterus med missade dräktigheter som följd. När man undersökte orsakerna till populationsminskningen upptäcktes en rad andra patologiska förändringar där förstoring av binjurarna och sår i magtarmkanalen var två av de vanligast förekommande. Förändringarna sattes i samband med höga nivåer av organiska klorföreningar och då framförallt PCB. Sedan PCB-nivån i Östersjön minskat sedan mitten av 1970-talet har man sett en minskning av uteruslesionerna och de flesta av de andra förändringarna. Detta gäller dock inte såren i tarmslemhinnan för vilka prevalensen istället ökat. Den ökande förekomsten av tarmsår tillsammans med andra skador ger oss anledning att misstänka att nya, tidigare okända miljögifter nu förorenar Östersjön.