Intäktsförluster på grund av minskad volymproduktion orsakad av älg- och kronviltsbete i Kolmården - Johansson, Jonas; Levin, Staffan (2012)
Det har länge forskats på hur klövviltsbete påverkar skogen och framförallt de skador som uppstår vid bete. Av olika anledningar har dock ingen konsensus kring betesskadeproblematiken uppnåtts. Holmen Skog innehar ett större sammanhängande skogsområde i Kolmården, beläget norr om Norrköping, där betesskador på skogen har varit i fokus de senaste åren. Tidigare har skogsnäringen mestadels befarat kvalitetsnedsättningar på betesskadade träd men nyligen har studier kunnat konstatera signifikanta volymproduktionsförluster. I detta arbete söker vi svar på hur volymproduktionen i tallungskogar i Kolmården påverkas av älg- och kronhjortsbete. Vi har beräknat volymförändringen i skogsbeståndet över 20 år med hjälp av en modell från Riksskogstaxeringen som tar hänsyn till bonitet, medelhöjd, tallandel, skadefrekvens samt om gallring utförts eller ej. Den genomsnittliga årliga volymproduktionen jämfördes mellan dagens beräknade svåra skadenivå på 14,1 % och en hypotetisk 0 %- ig skadenivå och således erhölls en minskning i genomsnittlig årlig volymproduktion. Den årliga volymproduktionsförändringens värde i kronor har beräknats med ett genomsnittligt pris för leveransvirke av barrmassaved. Värdet av volymproduktionsförlusten har ställts i relation till de jaktrelaterade intäkterna, i detta fall köttvärden och arrendeavgifter. Intäktsförlusterna på grund av volymproduktionssänkning orsakad av älg- och kronhjortsbete var mycket större än de jaktrelaterade intäkterna hos Holmen Skog i Norrköping. För att få en komplett och rättvis helhetsbild av betesproblematiken bör även hänsyn tas till bland annat trafikolyckor och icke-marknadsprissatta värden som exempelvis rekreationsvärde. It has long been researched how ungulate browsing affects the forest and above all the damage the animals cause. For various reasons, no consensus on the phenomenon has been reached. Holmen Skog holds a large, cohesive forested area in Kolmården, north of Norrköping, where damage caused by moose (Alces alces L.) and red deer (Cervus elaphus L.) ...