Metoder att förhindra vargangrepp på får i vargtäta områden - Nilsson, Mikaela; Öhlander, Linn (SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231), 2012)
Från att ha varit helt utrotade i Sverige har vargen återigen funnit vägar in i landet och etablerat en ny svensk vargstam. Vargangrepp på får blir ett allt större problem i och med det växande antalet vargar i Sverige. Problemen mellan människa och varg har påverkats av historiska och ekonomiska händelser. Den främsta orsaken till att konflikt uppstår mellan människa och varg är vargarnas predation på människans tamdjur. I en litteraturstudie har vi sammanställt vilka metoder som finns att tillgå och som fårägare använda sig av för att förhindra vargangrepp på får. Vilken metod som används beror bland annat på fårbesättningens storlek, betesmarkens storlek samt betesmarkens utseende men även vargtätheten i området. Några metoder som används för att förebygga vargattacker på får är bland annat olika sorters stängsel, boskapsvaktande hundar, ökad tillsyn, skyddshalsband samt sambete med nötkreatur eller annan art såsom häst och lama. Utöver dessa finns såväl ytterligare långvariga samt akuta åtgärden. Olika former av jakt har visat sig vara en effektiv metod för att bli av med vargar och på så vis även minska antalet varg men detta strider emot det bevarandeavtal Sverige har. För att Sverige ska kunna ha en livskraftig vargstam krävs det att individantalet är tillräckligt. I en internetbaserad enkätundersökning som utfördes svarade de flesta fårägare att de använder sig av ökad tillsyn samt stängsel. Det kan konstateras att stängsel tycks vara den vanligaste metoden att använda sig av, och även den mest effektiva. Resultaten gav dock inga svar på om det fanns någon koppling till det geografiska läget. Länsstyrelsen bör tillhandahålla bättre information till djurägare om vilka metoder som finns att använda sig av samt vilka bidrag som går att ansöka om för finansiering av de vargangreppsförebyggande metoderna. Det finns bidrag att söka och ersättningar att få för tamdjur som skadats eller dödats av vargar. Tyvärr tycks kommunikationen och förståelsen mellan myndigheterna och djurägarna vara dålig och en ...