Egenskaper som påverkar hänsynsarealer och drivningsförhållanden på föryngringsavverkningstrakter : en studie över framtida förändringar inom Sveaskog - Petersson, Tobias (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2004)
I föreliggande arbete presenteras hur olika egenskaper som påverkar hänsynsarealer och drivningsförhållanden vid föryngringsavverkning förväntas variera över tiden och för olika delar av Sveaskogs skogsinnehav. Egenskaper som studerats är gränssträcka mot andra ägoslag, bärighet, ytstruktur, lutning, fuktighet, avstånd till väg, avdelningsstorlek, avdelningsform (areal/omkrets), antal polygoner per avdelning samt inslag av småimpediment Gränssträckan mot andra ägoslag studerades mot myrimpediment, bergimpediment, vatten, vattendrag, betesmark och åkermark. Beräkningar gjordes på fyra olika områden. I grova drag kan områdena sägas motsvara Norrbottens län, Västerbottens län, Bergslagen samt Götaland. I de två nordligaste områdena studerades hur förhållande beräknas vara idag samt om lO, 30 och 50 år, och i de två sydligaste områdena studerades hur förhållandena beräknas vara idag samt om lO, 20 och 40 år. Som underlag för beräkningarna användes alla avdelningar i ett av Sveaskogs två avdelningsregister, nämligen Fagus. I de i studien ingående områdena ligger så gott som hela innehavet i avdelningsregistret Fagus. Mindre delar ligger dock i ett annat register och ingår ej i studien. I Fagus finns all den mark som före sammanslaganingen av AssiDomän och Sveaskog hösten 2001 tillhörde AssiDomän. Större delen av Sveaskogs innehav ingick alltså i beräkningarna, som i huvudsak utfördes med hjälp av programmen Arc View och Excel. Vad gäller gränssträckor mot andra ägoslag så är gränssträckan mot myr den klart längsta. Detta gäller framfår allt i norra Sverige (i dagsläget en medellängd på 45,6 m/ha och 42,6 m/ha i Norrbotten respektive Västerbotten), där denna sträcka är ungefår dubbelt så lång som i södra Sverige (i dagsläget en medellängd på 36,9 m/ha och 20, l m/ha i Bergslagen respektive Götaland). I norra Sverige ökar gränssträckan mot myr medan den minskar i södra Sverige. I Bergslagen är denna minskning kraftig. Den sammanlagda gränssträckan mot andra ägoslag (i dagsläget som mest en medellängd på 68,9 m/ha i ...