Renskötseln i Skandinavien : förutsättningar för sambruk och konflikthantering - Eriksson, Per (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2003)
Samemas hemområde kallas för Sapmi och sträcker sig från Kolahalvön genom den nordliga delen av finska Lappland och de nordliga delarna av Sverige till nord Norges atlantkust Inom detta område har den samiska kulturen sitt starkaste fäste. Renskötseln i Norden skiljer sig åt mellan länderna på flera punkter. Den norska renskötseln är till exempel den betrogenaste och utgörs av flera olika distrikt och i vissa delar av landet ligger sommarbetesmarkerna vid kusten och vinterbetesmarkerna i inlandet, medan det kan vara motsatta förhållandena i andra delar av landet. I Sverige kan man dela upp renskötseln i följande.tre former: den som bedrivs av fj. ällsamebyar, skogssamebyar och av koncessionssamebyar. Där skogs-och fjällsamebyarna flyttar sina renar mellan åretruntbetesmarkerna och vinterbetesmarkerna under året. Renskötseln i Finland är den som är minst variationsrik, där hålls renarna på samma marker åretrunt Det pågår konflikter i samtliga länder mellan rennäringen och övriga markanvändare. I regel så handlar konfliktema i Sverige och Norge om det råder renskötselrätt i vissa delar av renskötselområdet eller ej. När det gäller Finland så anser inte rennäringen att skogsbruket visar tillräcklig hänsyn i sina skogsbruksåtgärder, det existerar även svåra motsättningar mellan den ickesamiska befolkningen och den samiska i finskalappland. För att försöka minska konfliktema mellan skogsbruk och rennäring har man i länderna böljat nyttja olika former av samråd. I Sverige existerar två olika former, en enligt skogsvårdslagen och en enligt FSCs kriterier. I Norge ska samråd ske enligt plan -och bygglagen vid planering av olika former av markanvändning inom LNF-kategorin (lantbruks-, natur- och frilutslivsområdet) dit även rennäringen hör. Sedan måste även båda parter vara överens vid övriga ingrepp som starkt påverkar och eller är olämpliga för rennäringen. Betydelsen av samråden och strategisk planering kommer även att öka i framtiden. När det gäller Finland så har Metsähallitus som förvaltar statens skogar ...