Skattning av ålder och andra beståndsvariabler - Bredberg, Jonas (2012)
Inom MoDo Skog AB pågår för närvarande en nyindelning av skogsmarksinnehavet på ca 680 000 ha i norra Sverige. Nyindelningen, vilken beräknas vara avslutad 1998, genomfårs i tre steg. Inledningsvis utförs en förtolkning med hjälp av flygbilder och avancerade stereoin strument. Därefter görs en subjektiv fåttkontroll av samtliga bestånd äldre än 30 år och slutli gen en objektiv kontrolltaxering av 2-5% av antalet bestånd. En nyindelning av detta slag är mycket kostsam och tidsödande. Samtidigt som man önskar hålla nere kostnader och tidsåt gång är det även av stor vikt att de erhållna skattningarna uppfyller de precisionskrav man ställer. I detta examensarbete studeras olika möjligheter för MoDo att effektivisera inventeringsförfa randet Störst vikt har lagts vid studier av möjligheterna att vid fåttkontrollen skatta bestånds åldern med funktioner istället för genom borrning. För att kunna avgöra om någon variabel bestäms med så pass hög precision vid förtolkningen att den ej behöver skattas vid fältkon trollenjämfördes slumpmässiga och systematiska fel hos data från de båda inventeringsfa serna. Dessutom studerades förutsättningarna för att öka precisionen genom att ur förtolkade och fältkontrollerade värden bilda kombinationsestimat Resultaten visar att precisionen vid åldersbestämning med funktioner totalt sett är likvärdig med den precision man idag erhåller vid fältkontrollen. Nackdelen med funktionerna är att dessa uppvisar en tydlig dragning mot mitten, d v s överskattning av låga sanna åldrar och underskattning av höga. Att höga åldrar underskattas är av mindre betydelse. Viktigare är att kunna skatta åldern hos de yngre bestånden med hög precision, vilket fåttkontrollen men ej funktionerna gör. Åldersbestämning med funktioner medför bl a en åldersklassfördelning med en koncentration av bestånd till de mellersta åldersklasserna samt att tillväxten underskattas. Dessa konsekvenser är ett resultat av funktionernas dragning mot mitten. De största skillnaderna mellan verklig och predikterad ålder ...