Isbjörnars (Ursus maritimus) interaktioner och hägnutnyttjande på Orsa björnpark - Udén, Eva (SLU/Dept. of Animal Environment and Health, 2011)
SAMMANFATTNING Isbjörnen är mycket populär hos djurparksbesökare och en viktig symbol för klimathotet, trots detta finns fortfarande många frågetecken kring hur vi ger isbjörnar i djurparker hög välfärd. I litteraturen har vi länge talat om isbjörnar som solitära djur men trots detta låter vi dem ofta dela hägn med andra isbjörnar på djurparker. Det har observerats positiva effekter av grupphållning av isbjörnar, bland annat sänkt förekomst av stereotypa beteenden, men vi måste vidare utreda vilken påverkan det har på deras välfärd. Ytterligare problem för isbjörnar på djurparker är stereotypt vankande som har observerats hos flertalet karnivorer som i det vilda rör sig över stora områden eller hemytor. Syftet med denna studie var att titta på hur isbjörnarna på Orsa björnpark utnyttjar sitt hägn, vilka beteenden som kan observeras samt hur stor del av observationerna de spenderar tillsammans. Studien utfördes på två unga isbjörnar av olika kön som hölls tillsammans i ett hägn med en yta av ungefär 35 000m2. Observerationer utfördes i april 2011 med momentanregistrering varje minut under 28 minuter vid totalt 102 observationspass. Resultaten visar att isbjörnarna spenderade nästan 90 % av tiden tillsammans och att de observerades i hägnets alla delar. Mest tid spenderade de på eller i snöhögen som fanns i hägnet och minst tid på de öppna ytorna. I jämförelse med andra studier spenderar dessa två isbjörnar mycket högre del av tiden tillsammans och i framtiden bör individuella bedömningar göras i varje enskilt fall av samgång mellan isbjörnar och valet av individer som passar ihop kan vara avgörande för deras välfärd. Den stora ytan och de många miljötyperna isbjörnarna hade tillgång till, och det faktum att nästan alla delar var ständigt tillgängliga, kan ha stor positiv inverkan på deras välfärd som man konstaterat i andra studier. SUMMARY Polar bears are popular among zoo visitors and an important symbol for the negative effects of clime changes but still we do not know much about how best to manage them and ...