En jämförelse av hund, lama och åsna som boskapsvaktare i Sverige - Jones, Helena (2011)
Med anledning av vargens (Canis lupus) återetablering i Sverige presenteras och jämförs de boskapsvaktande djuren hund (Canis lupus familiaris), lama (Lama glama) och åsna (Equus asinus). Boskapsvaktande djur används sedan länge i många rovdjurstäta länder, men i Sverige används idag främst rovdjurssäkra stängsel för att hindra varg från att riva får (Ovis aries). Stängsel är dock kostsamma och begränsar dessutom betesytan. Under 2006 hade 32 % av fårflockarna i USA hundar, 14 % lamor och 9 % åsnor som vaktdjur. En boskapsvaktande hund måste växa upp i en fårflock för att socialiseras med fåren. Unga hundar kan skada får genom hårdhänt lek, men beteendet kan tränas bort. Det är ingen skillnad i vaktförmåga mellan olika hundraser, kön eller inhägnat kontra fritt bete, men vissa raser anses mer aggressiva mot människor. I USA rekommenderas en hund per 200 får och i Europa kombineras ofta hund och herde. Lamor och åsnor hålls ensamma i fårflocken för att ty sig till fåren och båda arterna ogillar instinktivt hunddjur. Hingstar bör kastreras för att minska aggressivitet och betäckningar. Lamor och åsnor lever generellt längre än hundar, men alla djur anses ge besparingar i arbetstid och pengar. Lamor äter samma foder som fåren men kan behöva klippas vid hög värme. Åsnor kommer ursprungligen från ökenländer och är känsliga för fukt, kyla och kraftigt bete. Lamor och hundar verkar väl anpassade till svenskt klimat medan åsnor inte är det. Vargar bemöter hundar som artfränder, men reaktionen på lamor och åsnor är mindre undersökt. I Sverige krävs tillstånd från Viltskadecenter för att hålla boskapsvaktande hund. Om förluster till rovdjur överstige tre tackor eller fem lamm per år kan det löna sig att hålla en hund. Årskostnaden för en lama kan vara lägre tack vare den långa livslängden. I och med socialiseringen med får kan flera hundar användas till samma fårflock, därför passar hundar bättre till stora fårflockar och där rovdjuren är flockjagande eller stora. Hundar kräver generellt mer träning än de andra djuren, ...