Marklavsförekomst i Gällivare Skogssameby - Bergkvist Petersson, Linus (SLU/School for Forest Management, 2024)
På uppdrag av Sveaskog har en studie genomförts i syfte att genom fältinventering mäta och jämföra marklavsandel på avdelningar som var klassade med generell hänsyn och förstärkt hänsyn för rennäringen. Arbetet utfördes på Sveaskogs marker inom Gällivare skogssamebys renbetesmarker i Norrbottens län. Markerna fanns inom Boden, Gällivare, Luleå och Överkalix kommuner. Fältinventeringen utfördes på 30 avdelningar som var slutavverkade av Sveaskog mellan åren 2012 – 2020. På dessa avdelningar mättes andelen renlav upp på fyra provytor per avdelning. Syftet var att ta reda på om det skiljde sig i marklavsandel mellan avdelningar som hade en förstärkt hänsyn för rennäringen jämfört med avdelningar som saknade en förstärkt hänsyn och endast hade en generell hänsyn. En metod som har visat sig lovande för framtiden vad gäller återetablering av marklav på kortast möjliga tid efter markberedning har visat sig vara HuMinMix-metoden. Resultaten kunde i denna studie inte visa någon signifikant skillnad i marklavsandel beroende på om det var på en avdelning med förstärkt hänsyn för rennäringen eller om det var på en avdelning med generell hänsyn. On behalf of Sveaskog, a study has been carried out with the aim of measuring and comparing the proportion of ground lichen in sections classified with general consideration and enhanced consideration for reindeer husbandry through a field inventory. The work was carried out on Sveaskog's land within the reindeer grazing lands of the Gällivare Forest Sami in Norrbotten County. The land was located in the municipalities of Boden, Gällivare, Luleå and Överkalix. The field inventory was carried out on 30 sections that were logged by Sveaskog between 2012 and 2020. In these sections, the proportion of reindeer lichen was measured on four sample areas per section. The aim was to find out whether there was a difference in the proportion of ground lichen between sections that had increased consideration for reindeer husbandry compared with sections that did not have increased ...