Contortatall eller sibirisk lärk - Norrlands tredje barrträd i framtiden - Ullvan, Emrik (2024)
Under 60-talet fanns en oro inom svenskt skogsbruk att det efter millennieskiftet skulle bli brist på avverkningsmogen skog. Denna befarade brist fick namnet virkessvackan. Ett antal skogsbolag ville undvika svackan genom att i stor skala introducera ett främmande trädslag som kunde öka tillväxten i skogen så pass mycket att man kringgick virkessvackan. Just den rollen fick contortatallen axla och resultatet är att vi idag har cirka 600 000 hektar skog bevuxen med detta nordamerikanska trädslag. Tidigt i diskussionen om att introducera ett främmande trädslag för att öka den skogliga tillväxten fanns även den sibiriska lärken med som ett alternativ, men på grund av bland annat svårigheter med massaframställning valde man bort lärken. Utifrån den kunskap vi idag har om dessa två trädslag ämnar denna rapport redovisa vilket av dessa trädslag som egentligen är mest lämpligt att fylla syftet som ett snabbväxande alternativ till gran och tall i Norrlands inland. Contortatallen är en medlem i Pinus-släktet och växer naturligt i västra Nordamerika. Det är ett brandanpassat trädslag som föryngrar sig kraftigt efter skogsbränder. Detta fick de svenskar som introducerade contortatallen att tro att contortatallen inte kunde sprida sig utan skogsbrand, vilket visade sig vare felaktigt. Den sibiriska lärken är ett samlingsnamn för de sex underarter av lärk som härstammar från Ryssland. Likt contortatallen är det ett pionjärträdslag som ofta föryngrar sig efter skogsbrand, men till skillnad från contortatallen har den västligaste av de sex underarterna förekommit naturligt i Sverige tidigare (för ca 9 000 år sedan) och räknas därför som ett inhemskt trädslag. Studien till grund för rapporten genomfördes med hjälp av nio djupintervjuer under våren 2024. Innan intervjuerna genomfördes identifierades tre målgrupper inom forskning, skogsnäring respektive renskötsel. Intervjuerna skulle fokusera på framförallt tre områden kopplade till contortatall och sibirisk lärk, nämligen skogsvård, förädling av råvara samt naturvård och ...