Stamskador och dess uppkomst vid mekaniserad kvalitetsgallring i norra Sverige - Hansén, Lovisa (SLU/School for Forest Management, 2024)
Gallring är ett ingrepp som görs i ett skogsbestånd med syfte att ta bort ett urval av träd för att gynna de kvarstående, samt att ge en intäkt i form av virke. Som skogsägare kan man prioritera vilka värden man vill gynna i sin skog; ekonomiska, sociala och/eller biologiska. Skogsägarna i Sverige kan påverka resultatet efter en gallring genom att ha önskemål om vilken gallringsform som ska användas och/eller hur stark gallringsstyrkan ska vara. I syfte att analysera skadenivåerna på kvarvarande skog i gallringar utförda av SCA Skog har en undersökning genomförts på SLU Skogsmästarskolan. Ett delsyfte var att undersöka vilka faktorer som låg till grund för att maskinlagen inte klarar av SCA Skogs krav på skadeandel på kvarstående skog i gallring. Studien gjordes i fyra av SCA Skogs produktionsområden; Piteå (gamla Nord), Umeå (gamla Mitt), Strömsund och Östersund/Ånge (gamla Sydväst). Studien var uppdelad i tre faser. Fas 1 var observation av skördar- och skotarförarens arbetssätt, Fas 2 var flera intervjuer och Fas 3 var dataanalys. Fas 1 genomfördes i två talldominerade bestånd där två olika skördar- och en skotarförares arbete observerades. Fas 2 genomfördes med samma maskinförare som hade observerats. Intervjuerna skedde i förarnas naturliga arbetsmiljö. Fas 3 var en analys av 147 äldre gallringsuppföljningar från fältsäsongen 2021 tillhandahållna av SCA Skog. Studien visade att det fanns ett flertal faktorer som påverkade hur låg eller hög skadeandelen blev efter en utförd gallring. Respondenterna i intervjun uttryckte att yttre faktorer så som underväxt påverkade skadeandelen vid skörd. Intervjun visade även att yttre faktorer så som terräng och årstid påverkade skadeandelen vid skotning. Dataanalysen kunde inte påvisa något orsakssamband mellan stickvägsbredd och skadeandel, det vill säga att en liten stickvägsbredd ger en högre skadeandel. Att ett sådant samband fanns var dock något som förarna lyfte i intervjuerna. Slutsatsen för studien är att år 2021 blev att 17 procent av gallringarna, sett över ...