Hårfällor för järv : en studie i alternativa inventeringsmetoder - Hydén, Tove (SLU/Dept. of Ecology, 2023)
Järv är ett mytomspunnet djur som vi vet relativt lite om i jämförelse med andra stora rovdjur. Järven tillhör mårddjuren och har en cirkumpolär utbredning i Europa, Asien och Nordamerika. i Skandinavien förekommer den främst kring fjällkedjan men utbredningsområdet ökar. Årligen genomförs det inventering av järvstammen för att kunna följa populationsutvecklingen och förändringar i utbredningsområdet. Inventeringsresultaten ligger till grund för förvaltning av järvstammen och även för den ersättning som samebyar kan få för rovdjursförekomst. Idag sker inventeringen företrädelsevis på snö och är då beroende av fördelaktiga snö och väderförhållanden. Järvstammen har också ökat och spridit sig österut och söderut från fjällkedjan till områden där snötillgången är begränsad och det finns därmed ett behov av inventeringsmetoder som inte är beroende av snö. Under den här studien testades hårfällor på järvar i hägn. Tre modeller av hårfällor; dörrmatta, gevärsborste och stålborste, fästes i träd med åtelkött ovanför. Den hårfälla som kallas gevärsborste stod ut som den variant som i flest fall hade hårstrån på fällan och var även den variant som fångade flest hårstrån per fälla. Bland de fällor som fångat hårstrån stod gevärsborsten för 69%. Av den här typen av borste var det hårfångster på 28% av alla enskilda borstar och då flera borstar sitter runt ett träd innebär den här metoden goda möjligheter att lyckas samla in hår då järven lockats till åteln. Hårfällor kan användas av fältpersonal som jobbar med järvinventering men ytterligare utveckling av metoden krävs för att säkerställa fångst av hår från endast en individ och för att minska risken för isbildning på fällorna. The wolverine is a mythical animal about which we know relatively little compared to the other large carnivores. The wolverine belongs to the mustelid family and it has a circumpolar distribution in Europe, Asia, and North America. In Scandinavia, it is primarily found around the mountain range, but its range is expanding. Annual inventories of ...