Rovdjursjakt i Västerbotten : ”Jag umgås bara med folk som jagar” - Rännar Jensen, Rebecca (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2023)
Syftet med studien är att undersöka hur jägares sociala kapital påverkar drivkrafter och möjligheten till att jaga stora rovdjur. Den stora rovdjursjaktens vara eller icke vara är en känslig fråga i samhällsdebatten. Sveriges riksdag har beslutat att de fem stora rovdjuren varg, björn, järv, lo och kungsörn ska få finnas, reproducera sig samt ha en gynnsam bevarandestatus i den svenska naturen. Rovdjursjakten är en del av rovdjursförvaltningen och sker enbart genom licensjakt eller skyddsjakt. De senaste åren har antalet djur som får fällas på licensjakt ökat på grund av växande stammar. Det har bidragit till fler tillfällen att jaga stora rovdjur. I den här studien har sex jägare som nästan enbart jagar rovdjur intervjuats från Västerbotten. Studien använder sig av teorier om socialt kapital tillsammans med begreppen relationer och tillit för att analysera resultatet. Studien visar att jägarnas sociala kapital genom relationer och tillit tydligt påverkar drivkrafter och möjligheten att jaga stora rovdjur. Dels på grund av avsaknaden av specifika jaktmarker och jaktlag, dels på grund av jägarnas vilja att skapa och vårda relationer till jaktligt syfte. The purpose of this study is to analyze how hunters’ social capital affects their driving factors and ability to hunt large carnivores. Whether or not carnivore hunting should be or not be is an emotional debate in society. The Swedish parliament has decided that the five large carnivores wolf, brown bear, wolverine, lynx and golden eagle should exist and be able to have a favorable conservation status in the Swedish nature. The hunting of carnivores is part of the Swedish carnivore administration and take place only through license hunting or protective hunting. Due to the growing carnivore population the number of animals taken on license hunts has increased. It has contributed to more opportunities to hunt carnivores. In this study, six hunters from Västerbotten, Sweden who almost exclusively hunt carnivores have been interviewed. The study uses theories of ...