Användning av GPS-halsband på renar i renskötsel - Djerf, Cecilia (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2023)
Under början av 2000-talet började GPS-halsband användas på renar i renskötseln, sedan har användningen ökat och idag förekommer det hos nästintill alla samebyar. GPS-halsband används främst av renskötarna för att kunna följa renhjorden på avstånd, upptäcka eventuella kalvningsplatser samt populära flyttleder som hjorden och renskötarna använder. Efterfrågan av mark och markanvändningen ökar i renskötselområden, vilket skapar konkurrens om renbetesområden. Renhjordar rör sig över stora områden, och undviker störningar som kommer från gruvindustrin och vindkraftverk. Skogsindustrin påverkar till största del betet och bidrar till betesbortfall. GPS-halsband fungerar genom att satelliter skickar signaler till GPS-halsbanden som lagrar positionerna, innan de skickas vidare till servrar. Därifrån kan renskötare lägga in positionerna på kartor för att se hur hjordarna rör sig. Renskötarna kan således även visa hur renhjordarna utnyttjar markerna samt vilka områden som är viktiga för dem under olika betingelser så som väder och årstid. Med ett förändrat klimat förändras även renens beteende gällande vandringsleder och födosök, vilket kan följas med GPS-halsband. I denna litteraturstudie framgår det även hur forskare kan utnyttja GPS-halsbandens data för att se hur renhjorden påverkas av olika industrier som utnyttjar renbetesmarker, så som skogsindustrin, gruvindustrin samt vindkraftverk. Investeringen för att kunna utnyttja GPS-system är stor, men fördelarna väger tyngre än nackdelarna vilket gör att det är lönsamt för samebyn att införskaffa systemet. At the beginning of the 21st century the reindeer husbandry started using GPS collars on the reindeer herd, and the use has increased since then and almost every Sami village are using it today. The GPS collar are mostly used by the reindeer herders to follow the herd from a distance, finding potential calving areas and commonly used trails by the reindeer herd and the herders. The use and demand of land in the reindeer husbandry areas are increasing, which leads to ...