Puckellax i Sverige : undersökning av potentiella spridningsvägar och eventuell påverkan av puckellax i svenskt vatten - Klavéus, Evelina (SLU/Dept. Of Aquatic Resources, 2023)
I den här rapporten undersöktes 24 vattendrag på västkusten och fem vattendrag på sydkusten för att identifiera potentiella spridningsvägar för puckellax. Studien har utgått ifrån historiska puckellaxobservationer, definitiva och partiella vandringshinder, elfiske av atlantlax, medelvattenföring och area för att undersöka vattendragens potential som spridningsvägar. Effekter av puckellax i svenskt vatten har sedan diskuterats utifrån ovannämnda faktorer, tidigare studier och ekologisk nischteori. Studien har identifierat Göta älv, Ätran, Örekilsälven, Säveån, Enningdalsälven, Viskan, Lagan, Nissan, Rolfsån, Rönneå, Fylleån & Suseån som vattendragen med störst potential att agera potentiella spridningsvägar för puckellax i ett tidigt stadie. Effekter av puckellax i svenskt vatten kan potentiellt vara att inhemsk atlantlax utkonkurreras, till följd av att puckellax är konkurrenskraftig och att puckellax observerat högt uppströms i bland annat Göta Älv. Puckellax kan eventuellt även ha påverkan på vattenkvalité.