Effekten av växtnäring på överlevnad, tillväxt och vitalitet på planterade tall- och granplantor : en studie gjord på ett kontrollerat försök på en lokal i Västerbotten - Wickberg, Erik (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2023)
Tillväxten i den svenska skogen är en central del för ett hållbart skogsbruk. Därför är markberedning och plantering viktigt för en ökad tillväxt och överlevnad för plantor av både tall (Pinus sylvestris) och gran (Picea abies). Tillsatt växtnäring vid plantering är en metod som kan öka plantors tillväxt och överlevnad. Denna studie undersöker två olika gödselmedel, ArGrow som består av organiska aminosyror i form av arginin, och Agroblen som är oorganiskt N-P-K gödsel, för att se under en växtsäsong hur tillväxten i form av toppskottet, överlevnaden samt vitaliteten ter sig och jämföra med kontroll. Försöken gjordes på en lokal i norra Sverige (64°40'0.75"N, 19° 1'22.34"O). Trakten var markberedd med högläggning och planteringspunkterna var dels i mineraljorden i spåret, dels ovanpå den omvända torvan med mineraljord. Resultatet visade ett signifikant högre toppskott för gödselbehandlade plantor samt ett signifikant högre toppskott för plantor i mineraljord. Detta gällde för både tall och gran. Tallplanteringen visade att Agroblen hade ett signifikant högre toppskott medan ArGrow hade ett lika långt toppskott som kontrollplantorna. Vid tallplanteringen fanns det ej någon interaktion mellan val av gödselmedel och planteringspunkt. Vid granplanteringen fanns det en interaktion där Agroblen hade ett signifikant högre toppskott än både ArGrow och Kontroll i både mineraljord och i omvänd torva. Ingen signifikant skillnad kunde beräknas för överlevnaden då andelen överlevande plantor var över 93% för samtliga behandlingskombinationer. Skadeandelen var ej statistiskt signifikant men visade att plantor planterade utan gödselmedel hade en större andel nedsatt vitalitet för både tall och gran än gödselbehandlade plantor. Growth in the Swedish is a central part of sustainable forestry. Therefore, site preparation and planting are important for increased growth and survival of both pine (Pinus sylvestris) and spruce (Picea abies) seedlings. Added plant nutrition at planting is a method that can increase seedling growth ...