Effekter av torka och vall på marklevande nematoder - Nilsson, Linda (SLU/Dept. of Ecology, 2022)
Nematoder finns i stora mängder i marken och påverkar jordbruket på flera sätt. Det finns nematoder som har en positiv inverkan då de bidrar till markens näringsomsättning och mobiliserar kväve men det finns även växtätande nematoder som kan orsaka skördeförluster. Eftersom nematoder lever i marken är de svåra att studera och det finns mycket som är okänt vad gäller dessa djur. Ökad kunskap om hur miljöfaktorer och odlingsåtgärder påverkar nematoder är därför intressant för mer hållbara odlingssystem och för att öka produktivitet i jordbruket. I denna uppsats undersöks effekter av torka och andel vall i växtföljden på nematoder genom en litteraturstudie och analys av insamlade nematodprover från ett långliggande växtföljdsförsök i norra Sverige. Nematodprover togs i fem centimeters intervall ned till 30 cm markdjup. Effekter av torka kunde undersökas då nematodprover togs år 2017 och 2018, vilka var år som skiljde sig markant med avseende på nederbörd. Analyserna gjordes med avseende på den totala nematodförekomsten, förekomsten av olika ekologiska nematodgrupper (bakterieätare, svampätare, växtätare, rot-associerade, allätare och rovdjur) och vid torka även nematodernas djupfördelning i marken. Resultaten visade att en ökad andel vall i växtföljden hade en positiv effekt på förekomsten av växtätande nematoder. För övriga nematodgrupper hade andelen vall inte så stor påverkan på förekomsten. Vad gäller torka så var den totala nematodförekomsten ungefär tio gånger lägre under torkåret 2018 jämfört med 2017. Vidare var förekomsten av samtliga ekologiska nematodgrupper lägre 2018 än 2017. Fördelningen i marken varierade också mellan åren med en högre nematodförekomst i de övre markskikten det fuktigare året 2017 jämfört med 2018. Nematodes are found in large quantities in the soil and affect agriculture in several ways. Some nematodes have a positive impact as they contribute to nutrient turnover and nitrogen mobilization in the soil, but there are also plant-parasitic nematodes that can cause yield losses. ...