Artförekomst av humlor i rödklöver, påverkande landskapsfaktorer och frösättning i olika delar av Sverige - Lindholm, Sara (SLU/Dept. of Plant Protection Biology, 2022)
Sverige är ett av världens största exportländer av rödklöverfrö. Tack vare en rik pollinatörsfauna med över 38 förekommande humlearter innehas en unik position för odlare, med en högre fröavkastning än många andra länder. Idag är de flesta rödklöverfröodlingarna belägna i södra Sverige, troligtvis ur en traditionell synpunkt, samtidigt som fler arter av humlor förekommer i norra Sverige. Möjligen är det inte antal förekommande arter eller tunglängd som spelar roll för fröavkastningen hos rödklöver utan snarare antal individer. Hur påverkar markanvändningen i det närliggande landskapet antalet pollinatörer som förekommer i ett fält? Genom analys av två års insamlade data i form av inventeringar och tröskningsresultat är syftet att redogöra för humlefaunan samt fröskörden på fem platser i Sverige. Genom klassificering av långtungade, mycket långtungade och korttungade humlearter samt förekommande proportioner av arter av humlor och jämförelse av diversitet på de utvalda platserna. Artfördelningen av humlor varierar på försöksplatserna. Flest individer förekommer på de norra lokalerna Ås och Lännäs, samtidigt som diversitetsindex där är lägst. Minst andel jordbruksmark i anslutning till fälten förekom i Lännäs. På samma lokal förekom flest blommor i vegetationen, både procentuellt och rörande antal förekommande växtfamiljer i vegetationen. Det finns en tydlig korrelation mellan fröskörd och antal humlor i fälten. Sweden is one of the world's largest exporting countries of red clover seeds. Thanks to a rich pollinator fauna with over 38 occurring bumblebee species, a unique position is held for growers, with a higher seed yield than many other countries. Today, most red clover seed plantations are located in southern Sweden, probably from a traditional point of view, while more species of bumblebees occur in northern Sweden. It is possible that it is not the number of species or tounge length that play a role in seed yield in red clover, but rather the number of individuals. How does land use in the nearby ...