Tillskottsutfodring av ren (Rangifer tarandus) på slakterier - Suopanki, Ida (2022)
Utfodring av ren blir alltmer vanligt inom renskötseln på grund av krympande betesmarker och förändrade klimatförhållanden. Faktorer som skogsbruk och infrastruktur har bidragit till konkurrens om marken. Vidare har klimatförändringar i form av temperaturväxlingar och mer nederbörd bidragit till svårare vinterbetesförhållanden. En stor mäng snö i kombination med regn kan bilda en hård skorpa av is på betet vilket gör det svårt för renen att gräva och hitta föda. Allt detta kan innebära en utmaning för renskötaren eftersom renen är fysiologiskt anpassad till det naturliga betet och är känslig för plötsligt insatt foder och foderbyten. Utfodring kan även vara nödvändigt på slakteriet om den sammanlagda tiden för transport och uppstallning på slakteriet överstiger tolv timmar. Enligt föreskrifter och allmänna råd från Statens jordbruksverk får renen hållas i hägn vid slakteriet upp till fem dygn. Syftet med detta arbete är att undersöka hur utfodringsrutinerna ser ut vid slakt på två slakterier och vilka utmaningar de upplever när utfodring innan slakten blir nödvändig. För att undersöka detta kontaktades två slakterier, Arvidsjaur renslakt och Harads vilt. Resultatet visade att rutinerna mellan slakterierna skilde sig åt. Det har i enstaka fall observerat diarré hos ren men ingen utav slakterierna upplevde några specifika utmaningar kring utfodringen då de ansåg det vara en så liten samt självgående del inom verksamheten. Slutsatsen med denna intervjustudie var att det inte upplevdes att det finns större problem med utfodringen på slakterier. Det som anses vara en utmaning är de ibland förekommande långa väntetiderna på grund av brist på tillgänglig veterinär men enligt intervjuerna påverkar inte detta i vanliga fall utfodringen eller renens fysiska tillstånd på slakteriet. Supplementary feeding of reindeer has become more common due increased other land use and climate change. Factors such as forestry and government regulations have contributed to competition for land. A changing temperature, more rain and snow ...