Tillskott av vitaminer till nyfödda dikalvar - Hallberg, Emma (2022)
Antalet dikor i Sverige har ökat de senaste åren samtidigt som antalet besättningar minskar. Att bedriva dikoproduktion innebär att korna ofta kalvar på tidig vår och går ihop med sina kalvar ute på bete under sommaren för att sedan avvänja sina kalvar på hösten. Det finns många faktorer som påverkar kalven fram till avvänjning. Det är viktigt att kalven föds i en ren och smittfri kalvningsmiljö för att minimera risken för att den får i sig bakterier som hämmar råmjölksupptag eller bakterier som kan leda till andra sjukdomar. En kalv föds helt utan immunförsvar och det är därför det är så viktigt att den får i sig råmjölk med en hög nivå utav näring och vitaminer. Även om en kalv får i sig bra råmjölk kan den bli sjuk. De vanligaste sjukdomarna är diarré, luftvägsproblem och navelinfektioner men för att minska riskerna är det viktigt att kalven kan uppnå en god passiv immunitet under det första dygnet, genom råmjölkens immunoglobuliner som tas upp via tarmväggen. Den passiva immuniteten hjälper kalvarna i början av livet tills det förvärvade immunförsvaret utvecklats och tar vid för resten av livet. Ett enkelt sätt att veta hur bra råmjölk korna har är att mäta dess kvalité med en råmjölksmätare och få ut ett BRIX-värde som ger en indikation på råmjölkens innehåll utav protein. Är värdet över 22 procent anses den som godkänd för kalven att dricka under första dygnet och är proteinvärdet högt brukar även vitaminnivån vara hög. Dikor har generellt 2,5 gånger mer immunoglobuliner i sin råmjölk jämfört med mjölkkor och har därför ofta även en högre kvalité på sin råmjölk. Kalvar får förlita sig på råmjölkens vitamininnehåll som är en återspegling av hur kon mår. Om man inte har uppfyllt kons näringsmässiga behov inför kalvning så kan hon inte heller utfodra sin kalv med en vitaminrik råmjölk. Flera studier visar på fördelarna med att förse högdräktiga kor med mycket vitaminer och att det återspeglar friska och välväxta kalvar i gengäld. Kor som saknar vitaminer löper vid kalvning risk för komplikationer som kan ...