Kan brand minska älgbetesskadorna? - Israelsson, Paula (2022)
Skogsindustrin är viktig för den svenska handelsbalansen. Sverige är en världsledande exportör av massa, papper och sågade trävaror. Sverige var världens femte största exportör av massa, papper och trävaror, med Finland därefter på en sjätteplats på listan. I det svenska skogsbruket domineras skogarna av de viktiga trädslagen tall (Pinus sylvestris L.) och gran (Picea abies L.). Ett problem inom skogsbruket är betesskadorna från älg (Alces alces L.) men också andra hjortdjur som kostar skogsbruket flera miljarder kronor. Syftet med studien var att ta reda på om mängden lövträd och mängden olika trädslag har någon påverkan på betestrycket på tall inom brandområden. Hypotes 1 var att foderutbudet skulle öka på områden utsatta för brand. Hypotes 2 var att betestrycket skulle minska för tall på områden utsatta för brand. Studien använder data från ett fältförsök i nordöstra Finland, där fyra områden studerades. Områdena bestod av 2–3 brända ytor med tillhörande kontrollytor. Varje yta bestod av 2–3 mindre inventeringspunkter, där ett antal variabler mättes. Resultatet visade att lövandelen ökade efter brand, vilket betyder att lövträden gynnades av brand. Studien visade också att det blev ett ökat betestryck på lövträden. Betestrycket på tallen visade däremot ingen skillnad mellan de brandutsatta områdena och de ej brandutsatta områdena. Resultatet kan ha påverkats av älgtäthet, vargförekomst, snödjup och fodertillgång i områden. Slutsatsen av studien är att brand är en gynnsam metod för att öka fodertillgången. The forest industry is important for the Swedish trade balance. Sweden is a world-leading exporter of pulp, paper and sawn wood products. Sweden was the world's fifth largest exporter of pulp, paper and wood products, with Finland in sixth place on the list. In Swedish forestry, the forests are dominated by the important tree species pine (Pinus sylvestris L.) and spruce (Picea abies L.). A problem in forestry is the grazing damage from moose (Alces alces L.) but also other deer that cost forestry several ...