Påverkar utfodring av unga vajor deras vikt, kondition och dräktighet? - Nylén, Therese (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2022)
Vinterutfodring av renar (Rangifer tarandus tarandus) har blivit allt vanligare. Ökad nederbörd, växlande temperaturer och konkurrerande markanvändning av betesmarker, tex ökat skogsbruk och gruvor, har under de senaste decennierna resulterat i att det blir svårare för renen att finna bra vinterbete. Syftet med detta arbete var att undersöka om det fanns någon skillnad i vikt, kondition och dräktighet mellan honkalvar utfodrade i hägn under sin första levnadsvinter och en kontrollgrupp som betat fritt tillsammans med resten av renhjorden sin första vinter. Data från 90 renar som ingick i projektet ”Reinfeed” användes i arbetet. De utfodrade honkalvarna hade en signifikant högre (P=0,02) medelvikt (61± 5,5 kg) än honkalvarna i kontrollgruppen (58 ± 5,1 kg). Dessutom hade dräktiga renar en signifikant högre medelvikt än ej dräktiga. Detta gällde för både utfodrade renar och renar i kontrollgruppen. Ingen skillnad i kondition fanns mellan utfodrade renar och kontrollgruppen (P=0,26). Mellan dräktiga och ej dräktiga sågs en skillnad där dräktiga renar hade en bättre kondition än ej dräktiga renar (P=0,006). Det fanns ingen signifikant skillnad (P=0,87) i andel dräktiga mellan de utfodrade honkalvarna (65 % dräktiga) och honkalvarna i kontrollgruppen (69 % dräktiga). Supplemental feeding of reindeer has in recent years become more common. A changed climate and competitive use over grazing grounds, for example forestry and mining, has made it more difficult for the reindeer to find good winter pastures. The aim of this study was to compare weight, body condition and gestation between female calves that had been given supplemental feeding and a control group free-ranging on the pasture. Data from reindeer part of the Reinfeed-project was used in this study. Ninety female calves were included in the study. They were divided into two groups, one group that was fed in corrals their first winter and one group that was grazing freely their first winter. There was a higher average weight among the fed reindeer, 61 (±5,5) ...