Berättelser från ett kulturlandskap : ett gestaltningsförslag för Nikkaluokta turistanläggnings utemiljö - Morell, Alexander (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2022)
Samernas traditionella marker, Sápmi, har en lång historia av kolonialism och förtryck. I bygget av den svenska nationella identitet har fjällen ofta porträtterats som en orörd natur, vars storslagenhet symboliserade nationens storhet. Idag upprätthålls bilden av fjällen som en vildmark genom representationer från turistindustrin och sociala medier. Spåren av den samiska kulturen i fjällen är ofta diskreta och besökare kan enkelt missa dem. Detta medför en risk för oavsiktlig vandalism och att bilden av fjällen som en vildmark befästs. Det här arbetet är ett försök att genom landskapsarkitektur belysa de kulturella aspekterna av fjällandskapet kring byn Nikkaluokta i norra Sápmi. Syftet är att bidra till att överbrygga skillnaden mellan uppfattningen av fjällen som en vildmark och som ett kulturlandskap. Frågeställningen lyder: Hur kan kulturlandskapet kring Nikkaluokta förmedlas genom en gestaltning av Nikkaluokta Sarri AB:s utemiljö? Begreppet landskapsnarrativ grundar sig i att landskap är fyllda med berättelser. Här har berättelser från Nikkaluoktas landskap - med fokus på dess kultur – sammanställts till ett landskapsnarrativ, som sedan blivit vägledande i gestaltningen. Gestaltningsförslagets kan i stora drag sammanfattas i fem typer av strukturer: Samlingsplatser, där utrymme lämnas för konst, föreställningar och lek som knyter an till landskapet. Vägledande element, som leder besökarna till samlingsplatserna och ämnar begränsa slitaget. Narrativa element, som belyser kulturlandskapet, antingen genom att framhäva befintliga strukturer i planområdet, eller som referenser till det omgivande landskapet. Nya strukturer, i form av småskaligt boende och väderskydd med utrymme för utställningar om landskapet. Slutligen, tillägg i landskapet, som belyser kulturellt signifikanta platser utanför planområdet. Som slutsats dras att det är inte är möjligt att effektivt förmedla hela landskapet i ett koncentrerat format, likt förslagets planområdet. Däremot finns det stor potential att väcka ett intresse för ...