Hjortdjurs fodersök på hyggen - von Limburg-stirum Dörring, Viktoria (SLU/Dept. of Wildlife, Fish and Environmental Studies, 2020)
Hjortdjurs födoval är komplext och beroende av en mängd faktorer, exempelvis preferens, plats och säsong. I Sverige använder hjortdjuren hyggen för födosök, eftersom de håller stor mängd föda i förhållande till den uppvuxna skogen. Därför placerades viltkameror med rörelseutlösning på nyupptagna hyggen för att bestämma hur ofta arterna älg, rådjur, kronvilt och dovvilt besöker hyggen för födosök. Det undersöktes även fördelning av bete i fält- och buskskikt och val av växtarter, samt hur födovalen förändras med säsongen. Av alla observationer som gjordes betades det på ca 20% av bilderna. Rådjur betade mest i relation till sitt antal observationer och kronvilt betade minst. Hyggen besöktes mest under vinterhalvåret. Alla hjortdjur betade mer på vintern än sommaren, förutom dovvilt betade ungefär lika mycket sommar som vinter. Samtliga hjortdjur betade totalt >85% i fältskikt, utom älg som betade >85% i buskskikt. Slutligen vilken växtart som betades var svårt att avgöra på bilderna och resulterade i >84% obestämbart. Detta resultat kunde inte analyseras vidare. Eftersom övervägande andel av observationer och betningsobservationer var under vinterhalvåret indikerar det att hjortdjuren är mer beroende av hyggen som foderkälla under vinterhalvåret, än sommarhalvåret. Älg betade mer i buskskikt än fältskikt vilket kan medföra risk att den skadar framtida produktionsträd. Övriga hjortdjur betade mer i fältskikt än buskskikt vilket medför risk att de hindrar rekrytering av lövträdsarter i barrplantager. Foraging habits of deer are complex and depends on multiple factors, like preference, location and season of the year. In Sweden all deer species use forest plantations for their foraging, since these locations hold larger amounts of food compared to a mature forest. The aim of this paper is to gain greater understanding on how deer forage on forest plantations. Trail cameras were placed on forest plantations to study the deer species roe deer, red deer, fallow deer and moose. The cameras used motion ...