Designförslag för Holmen Skogs nya omlastningsterminal i norra Sverige - Westin, Erik (2021)
Holmen Skog befinner sig i en besvärlig situation när det kommer till virke-sanskaffningen då cirka 70 procent av skogsinnehavet är i norra Sverige och deras industrier befinner sig i södra och mellersta Sverige. Detta leder till att det krävs långväga transporter för att leverera virket till industrierna. Placering och designen på en virkesterminal spelar stor roll för kostnadsef-fektiva och säkra leveranser, vilket i sin tur påverkar lönsamheten. Designen bör utformas så att interntransporterna och hanteringen av inkommande och utgående virkesvolymer minimeras samt att tiden för omlastning hålls nere. Denna studie, som gjorts på uppdrag av Holmen Skog AB har syftet att ta fram tre designförslag på hur nya virkesterminaler kan byggas utifrån de årsvolymer som terminalförslagen ska hantera. Dessa är 300-, 500- respek-tive 700 000 kubikmeter. Holmen Skogs krav på terminalen är även att den skulle hantera både rundvirke och flis samt att omsättningshastighet och buf-fert skulle vara högst två veckor. Metodiken som valdes för framtagningen av lagerdesignen baserades på Mohsen (2002) designmetod, ramverk för design av lagerhuslayout. Ramver-ket har modifierats för att vara tillämpbar på en virkesterminal. De faktorer, frånsett byggkostnaden, som främst påverkar kostnaden för en terminal är mätsystem, maskinpark, investerings- samt driftkostnader. Av dessa är det driftkostnaderna samt kostnaderna för maskinparken som på-verkar kostnaden mest. Totalkostnaden per hanterad kubikmeter för de två större terminalerna är relativt lika. Den minsta terminalen är dyrare per han-terad kubikmeter. Holmen Skog is in a difficult situation when it comes to roundwood acquisition as most of their forest is located in northern Sweden, while their industries are in southern Sweden. As a result of this they need to transport the wood long distances. The design of the terminal affects the profitability of the company. The focus on the design should therefore be to minimise unnecessary transportation, as well as of handling the wood, in ...