Att knyta samman konst, kulturhistoria och natur : en studie av Konstens väg, Övertorneå - Strandqvist, Emma; Olson, Tove (SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101), 2021)
Denna studie undersöker hur gestaltningsprinciper kan möjliggöra ett samspel mellan konst, kulturhistoria och befintlig natur med syfte att stärka platsens identitet och enhetlighet. Studien har gjorts på Konstens väg i Övertorneå kommun och metoden består av litteraturläsning, platsbesök och analyser. För att bättre förstå platsens identitet har en förstudie gjorts med fokus på platsens olika naturvärden och kulturhistoriska skikt. Gestaltningsprinciper har formulerats baserat på utvalda nyckelvärden. Studien visar hur man kan utvärdera och prioritera olika värden och hur man lyfter fram dem. Idén bakom projektet Konstens väg var att skapa ett konststråk. Men utöver de tre konstverk som redan har köpts in, varav ett inte placerats ut än, finns det ingen konkret plan. Platsen saknar struktur och tydlighet. Arbetet har resulterat i följande tre gestaltningsprinciper; Friluftsliv i panorama, Identitet och tydlighet och Hållbarhet och framtid. Tanken är att låta hela platsens utformning genomsyras av dessa principer. Som ett komplement till gestaltningsprinciperna har 15 platser av intresse längs vägen valts ut. Varje plats beskrivs kort och innehåller idéer om eventuell utformning. Studien är ett försök att skapa ett ramverk som kan bidra med enlighet och identitet. Principerna är avsedda att fungera som riktlinjer för fortsatt planering och design. This study examines how design principles can allow an interaction between art, cultural history and site-specific nature with purpose to strengthen a place's identity and uniformity. The study includes Konstens väg in Övertorneå municipality and has been carried out through reading literature, site visits and analyzes. In order to bring out the identity of Konstens väg, the pilot study examines different values of the local nature and cultural-historical layers. Design principles were formulated based on selected key values. The study has provided many insights into how one may evaluate and prioritize different values and how to highlight those. The idea behind the ...