Högsta kustlinjens betydelse för markanvändningen i nordvästra Västmanland - Olsson, Jimmy (2020)
Istider och värmetider har växlat fram och tillbaka de senaste 2 – 3 miljoner åren. För ca 70 000 år sedan inleddes den senaste istiden och den nådde sitt slut för ca 8 500 år sedan. Under inlandsisens reträtt stannade iskanten upp vid Riddarhyttan under en längre period och det är till följd av detta som det finns så många naturminnen i området. Syftet har varit att undersöka betydelsen av Högsta Kustlinjens (HK) påverkan på markanvändningen, åskådliggöra lokaliseringen av HK i området kring Skinnskatteberg, Riddarhyttan och Malingsbo samt kartlägga platser där HK kan demonstreras. Studien genomfördes med fältundersökningar där ett antal observationspunkter valts ut i området samt genom bearbetning av kartmaterial från Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) och Lantmäteriet i programmet ArcGis. Resultaten visar att andelen odlingsmark och öppen mark är större nedanför HK än ovanför medan området ovanför hade störst andel av barrträd. Av observationspunkterna som besöktes var det endast två utav åtta som uppvisade tydliga tecken efter den forntida strandlinjen. Slutsatser som kan dras är att inlandsisen och dess isälvar lämnat efter sig mer odlingsvänlig mark med sedimenterade jordarter nedanför HK medan jordarterna ovanför HK förblivit osorterade moränjordar med magrare förutsättningar för odling. Den procentuella fördelningen mellan markslag visar tydligt att barrskog dominerar i området. Vatten är det näst största markslaget och öppen mark är mer förekommande än odling- och åkermark. Den observationspunkt som bedömdes lämpa sig bäst för att demonstrera spåren efter HK är Ljustjärnsplatån i Riddarhyttan, som är lokaliserad söder om sjön Lien. Colder periods and warmer periods has shifted back and forth the last 2 – 3 million years. About 70 000 years ago, the latest ice age began and it reached its end around 8 500 years ago. During the retreat of the ice sheet, the ice edge stopped at Riddarhyttan for an extended period and it is as a result of this that there are so many natural monuments in the area. The ...