Inverkan av trädslagsval och plantstorlek på tall- och granbestånds anläggningskostnad, skadeutveckling och tillväxt i norra Sveriges kust- och inland - Södermark, Nils (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2020)
För att noggrant utreda vilka av dessa trädslag och plantstorlekar som är lämpliga för olika förhållanden, anlades ett planteringsförsök av Skogforsk i samarbete med Holmen. Försöket var etablerat på sex geografiskt skilda lokaler från Hudiksvall i söder till Norsjö i norr. Tre lokaler var etablerade närmare kusten och resterande tre låg längre in i landet. På lokalerna var tall (Pinus sylvestris) och gran (Picea abies) planterade bredvid varandra i två olika plantstorlekar. Plantstorleken var Starpot (SP) 50 cm3 och 90 cm3krukstorlek. Lokalerna inventerades kontinuerligt från planteringstillfället där planthöjd och skador mättes fram till fem år efter planteringen. För detta examensarbete inventerades försöket, som Holmen och Skogforsk etablerat, hösten 2019, tio år efter plantering. Huvudsyftet med arbetet var att få en klarare bild av vilken kombination av planttyp (gran/tall SP50/SP90), som presterat bäst efter tio växtsäsonger på de olika lokalerna. För att sedan jämföras med de inmätta värdena efter fem växtsäsonger. Olika produktionseffekter som totalhöjd och höjdtillväxt från 2013 års inmätning till 2019 års inmätning för skadade och oskadade plantor, undersöktes för de olika planttyperna. Detta för att urskilja eventuella differenser och effekter mellan dessa kombinationer. Vidare undersöktes plantskador, plantöverlevnad och hur det geografiska läget påverkade dessa faktorer. Ett delsyfte var att urskilja hur kombinationen av planttyp och geografiskt läge påverkade nettonuvärdet (nuvärdesintäkter minus nuvärdeskostnader) samt hur nettotillväxten såg ut för en omlopptid. Vidare utfördes en känslighetsanalys som undersökte skillnaden mellan de inmätta plantorna och påhittade plantor där inga avgångar hade skett för att se hur nettotillväxten förändrades. Arbetets resultat visade att tallplantorna hade växt högre än granplantorna för båda plantstorlekarna samt att tall 90 cm3 hade marginellt högre höjd jämfört med tall 50 cm3, vilket också kunde fastställas från den tidigare inmätningen. Däremot fanns det ...