Affärsmodeller hos skogsentreprenadföretag i norra Sverige och deras inverkan på lönsamhet - Larsson, Ida (2020)
Det har rapporterats om bristande lönsamhet och stora variationer i lönsamhet hos svenska skogliga entreprenörer. Studier pekar på att den strukturella uppbyggnaden av företagen kan ha en inverkan. För att kartlägga och jämföra skillnader i företags affärsmodeller är Business Model Canvas (BMC) ett vanligt verktyg. Forest Business Model Canvas (FBMC) är en omarbetad version av BMC som är specialiserad för att kartlägga skogliga entreprenörers affärsmodeller. Syftet med denna studie var att karaktärisera tillämpade affärsmodeller för skogsentreprenad i norra Sverige, samt identifiera samband mellan affärsmodellers upp-byggnad och lönsamhet. En enkät utformades för att samla in data om entreprenörernas affärsmodeller, samt om ent-reprenörernas drivkrafter. Enkäten skickades till de skogliga entreprenörer som bedriver ak-tiebolag, som enligt Svensk Näringslivsindelning (SNI) var registrerade inom skogsskötsel (SNI: 02.102) eller drivning (SNI: 02.200). Studien avgränsades till norra Sverige, d.v.s. Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbottens län. Datat sammanställdes deskrip-tivt och lönsamhetspåverkande faktorer identifierades med Partial Least Square Regression (PLS-regression) och korrelationsanalys. I studien karaktäriserades entreprenörerna i kategorierna drivning, skogsvård, annan skoglig verksamhet samt kombinationsverksamhet. Gemensamt för de fyra kategorierna var att kun-dernas påverkan på utformningen av entreprenörernas verksamhet och affärsmodeller är stor. Det identifierades skillnader både inom och mellan entreprenörskategoriernas affärs-modeller. Tydligaste skillnaderna mellan entreprenörskategorierna identifierades i graden av maskinnyttjande, prissättning av tjänster och försäljning av tjänster. Även skillnader i lönsamhetspåverkande faktorer identifierades där entreprenörernas upplevda drivkrafter och ekonomiska förutsättningar indikerade ha ett samband med lönsamheten. There has been reports of low or insufficient profitability among Swedish forest contractors and large variations ...