Samhällsomvandlingen i Malmberget - Menjivar Dominguez, Joakim (2020)
Denna studie undersöker den upplevda bekymmersamheten och oron människor uttrycker när de är med om en samhällsomvandling. I Gällivare kommun pågår en samhällsomvandling på grund av ett hål i marken som uppstod efter många år av gruvindustri vid Malmberget. Gropen som kallas för Kaptensgropen har vuxit sig större med åren och är idag en fara för de som bor i området eftersom den växer. Kaptensgropen delar Malmberget i två delar och har resulterat i att LKAB tvingats evakuera större delen av orten fram till år 2032. Omvandlingen i Malmberget har pågått sedan 1950-talet men fick ett avtal 2012 som kommunen skrev under tillsammans med gruvbolaget för avveckling- och utvecklingsprocessen. Processerna som definieras i avtalet ska konkretisera de involverades uppgifter och krav för att underlätta förflyttningen av alla människor. Att bo och leva i Malmberget under en pågående evakuering som sträcker sig över många år är en unik bostadssituation. Många uttrycker oro i att bo vid sin barndomsort och se hur den rivs med åren. Samtidigt vet sällan människor hur den nya bostadssituationen ser ut efter deras personliga evakuering. Alla som bor i Malmberget idag kommer att förhandla med LKAB om sin bostad för att komma fram till en ny bostadsform. En stor del av Malmbergets lokalinvånare har redan placerats i nya bostäder av olika former fördelat runtom Gällivare. Bostadssituationen är unik eftersom bara Kiruna kommun, som också genomgår en omvandlingsprocess, till viss del kan jämföras med Malmberget. This study examines the perceived worry and concern people express during a social transformation. In Gällivare municipality, there is an ongoing social transformation that is, caused by a pit hole that arose after many years of mining. The pit hole, called the Kaptensgropen (Captain’s Pit), has grown larger over the years and is today a danger to those living in the area as it grows. Today Kaptensgropen divides the town into two parts and has resulted in LKAB being forced to evacuate most of the town before 2032. The ...