Fysiska och psykiska hälsoeffekter av att vistas i naturen : en pilotstudie utförd på Stora Fjäderägg, Västerbottens län - Rosendahl, Mikaela (SLU/Dept. of Forest Ecology and Management, 2020)
I dagens samhälle lever många människor stressiga liv och den psykiska ohälsan i samhället ökar. En anledning till det är att människan inte är anpassad för att leva i städer eftersom vi har utvecklats i naturen. Således är vi inte designade för att processa den mängd intryck vi stöter på dagligen och det kan leda till utmattning. Naturen kan fungera som en källa till återhämtning eftersom den erbjuder mängden intryck som vi är anpassade att klara av. Den här pilotstudien är genomförd i norra Sverige och syftade till att undersöka vilka hälsoeffekter vistelse i naturen hade på 29 personer, jämfört med vistelse i vardagen. Åldersspannet på deltagarna var 18-62 år (medelålder = 36 år). Data av hjärtfrekvensvariabiliteten (HRV) samlades in en dag i naturen (på ön Stora Fjäderägg) och under en dag i deltagarnas vardag (referensmätning). För HRV-mätning användes en EKG-mätare från företaget Linkura. Vidare uppskattades deltagarnas sinnesstämning genom en enkät som de fyllde i 3 gånger i naturen och 3 gånger under referensdagen. Datat analyserades igenom att minutvärden för HRV (RMSSD) valdes ut de 10 minuter som låg närmast i anslutning till skattningstidpunkterna för sinnesstämningen. Medelvärden av RMSSD och för de 6 variabler vilka indikerar sinnesstämning i de 2 miljöerna och vid de 6 mättidpunkterna beräknades. Vidare gjordes alla statistiska analyser med en icke parametrisk design med repeated measures, med miljöer och tidpunkter som inom-individs faktorer. Resultatet visade att deltagarna kände sig mer avspända, pigga, glada, harmoniska, lugna och klartänkta ute på Stora Fjäderägg. För samtliga variabler i sinnesstämningen hittades en signifikant skillnad mellan Stora Fjäderägg och vardagsmiljö samt en signifikant förändring mellan mättidpunkterna. Vidare var RMSSD aningen högre ute på Stora Fjäderägg jämfört med i deltagarnas vardag men sambandet kunde här inte statistiskt verifieras. Vid mättidpunkten mitt på dagen var skillnaden i RMSSD mellan miljöerna som störst vilket tyder på en högre grad av ...