Skogsstyrelsens handläggning av avverknings-anmälningar - Grånemo, Maria (2020)
Skogsbruk och renskötsel bedrivs parallellt på en stor del av Sveriges skogsklädda yta. Skogsbruk bedrivs främst i form av trakthyggesbruk där bestånd planeras och sköts under en omloppstid på ungefär 100 år. Renskötseln bedrivs och planeras på landskapsnivå i förhållande till förutsättningarna ute i naturen. Skogsstyrelsen är den förvaltningsmyndighet i Sverige som arbetar med frågor som rör skog och således även renskötseln. Det är deras uppgift att verka för att Sveriges skogar sköts enligt de skogspolitiska målen. Innan en markägare får avverka sin skog krävs en anmälan för avverkningen till Skogsstyrelsen, som handlägger ärendet utifrån skogsvårdslagen. Genom att intervjua anställda vid skogsstyrelsen, och observera deras arbete, har studien analyserat hur handläggningsprocessen går till, och vilka medel samt mål handläggarna arbetar i förhållande till. Slutsatsen av studien är att handläggning med hänsyn till renskötseln försvåras till följd av begränsat kunskapskapital, informationsunderlag i program och rutiner, samt vaga mål. Detta leder i sin tur till att kraven som ställs på skogsbruket med hänsyn till renskötseln blir för svaga. Skogsstyrelsen behöver tydligare mål för handläggarna att arbeta mot och bättre information i program och rutiner för att öka kvalitet och effektivitet i handläggningsprocessen. Forestry and reindeer husbandry are two activities which are run in parallel on a large part of Sweden's forested area. Forest management and planning is in general conducted during an orbital period of approximately 100 years. Reindeer herding is conducted and planned at landscape level in relation to the conditions out in nature. The Swedish Forest Agency is the administrative authority in Sweden that deals with issues related to forestry and thus reindeer husbandry. It is their task to ensure that Sweden's forests are managed according to the forest policy objectives. Before a landowner is allowed to harvest forest, a final felling notification is required to the Swedish Forest Agency, which ...