Quinoa – en framtida gröda i Sverige? - Lööv, Anders (SLU/Dept. of Crop Production Ecology, 2018)
Quinoa är en gröda som länge nyttjats av ursprungsbefolkningen i Sydamerika, men som under senare år vuxit i popularitet världen över. Detta har främst att göra med de mycket näringsrika quinoafröna som anses ha goda effekter på hälsan hos människor. Andra intressanta egenskaper hos quinoa är dess förmåga att anpassa sig till miljöer där få eller inga andra grödor skulle kunna växa. Quinoa är motståndskraftig mot olika sjukdomar och skadegö-rare tack vare ett naturligt försvar av främst saponiner, och är även en konkurrenskraftig gröda. Alla dessa egenskaper har ökat intresset för odlingen i bl.a. Europa där quinoa numera odlas kommersiellt i många länder. I Sverige bedrivs i nuläget kommersiell odling i mindre skala som uppvisar positiva resultat. Syftet med denna rapport var att utvärdera möjligheterna att odla quinoa i Sverige och målet var att två frågeställningar skulle besvaras. Fråge-ställningarna handlade om vilka möjligheter och svårigheter som finns med quinoaodling i Sverige samt vilka användningsområden quinoan skulle kunna ha. Material som använts vid informationsinsamlingen omfattar vetenskaplig litteratur, vetenskapliga artiklar, intervjuer, broschyrer och faktablad. Dessa material har utgjort primära källor då de ansetts ha högst trovärdighet. Webb-sidor har utgjort sekundära källor. De möjligheter som idag finns med quino-aodling är att det finns dagslängdsneutrala sorter anpassade för odling i Sve-rige och där grödan kan odlas och skördas med de maskiner och redskap som idag finns på gård. Ekonomiska fördelar är bl.a. högt pris på quinoafrö. Ut-maningar med odlingen är sådd, ogräsbekämpning samt arbetet efter skörd med saponinborttagning från frön. Växtsäsongen i norra Sverige är en annan begränsning. Användningsområdena är flera vilka omfattar fröodling, ol-jefröodling, djurfoderproduktion, framställning av biologiska bekämpnings-medel genom växtextrakt samt markförbättrande åtgärder (dekompaktering av mark och fångstgröda för nematoder). Slutsatsen av resultatet är att quinoa idag är möjlig ...