Vilka skogliga variabler på fastighetsnivå har störst samband med virkesavkastningsvärdet på skogsfastigheter i norra Sverige? - Brämsgården, Malin (SLU/Dept. of Forest Resource Management, 2018)
Virkesproduktionen är oftast grunden för ekonomisk avkastning på skogsfastigheter belägna i norra Sverige. Även andra nyttor kopplat till skogsfastigheten kan i vissa fall ge en ekonomisk avkastning. Avkastningsvärdet är nuvärdet av alla framtida inkomster och utgifter en fastighet kan generera och är därmed grunden för ett marknadsvärde eftersom det utgör värdet av de monetära nyttorna på en skogsfastighet. Hur viktigt avkastningsvärdet är varierar mellan fastighetsägare, eftersom de kan ha olika prioriteringar gällande sina mål med fastigheten. Eftersom avkastningsvärdet är viktigt för att ta fram ett marknadsvärde, finns det anledning att studera vilka skogliga variabler på fastighetsnivå som har starkast samband med avkastningsvärdet. I studiens användes data från 82 skogsbruksplaner som analyserades i Heureka PlanVis och i statistikprogrammet Minitab. En enskild variabel som förklarar avkastningsvärdet i hög grad är medelvolym per ha, men även bonitet och tillväxt är viktiga variabler. Andel av areal med höjd 20–25 meter, andel volym barr, samt andel slutavverknings- och gallringsskog äldre än lägsta slutavverkningsålder kan förklara avkastningsvärdet. Timber production is usually the basis for economic return from forest properties located in northern Sweden. Even other commodities linked to forest properties may also provide an economic return. The return value is a present value of all income and expenses a property can generate and is therefore the basis of a market value as it represents the value of the monetary benefits of a forest property. The importance of the return value varies between forest owners, because they may have different priorities regarding their objective of the property. Since the return value is important for obtaining a market value, there is a need to study which forestry variables at the real estate level that are most correlated to the return value. In the study, data from 82 forest management plans were analysed in Heureka PlanVis and in the Minitab statistics program. As ...