Kan minskat lavbete och ett ändrat klimat ha nega-tiva konsekvenser för kalvningsresultat hos renar? - Wärnsberg, Emma (SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management (until 231231), 2018)
Vinterdieten hos många renpopulationer består till största delen av lav. Främst på grund av det moderna skogsbruket har skogar inom renskötselområdet klassificerade som lavrika minskat med 71 % under de senaste 60 åren. Syftet med litteraturstudien är att belysa eventu-ella konsekvenser i kalvningsfrekvens av ett ändrat klimat och en minskad tillgång på lav under vintern. Lavar innehåller mest olika typer av kolhydrater med hög smältbarhet för re-nar, men har ett lågt innehåll av protein. Renen har sin parningssäsong på hösten och kalvning sker vanligtvis i maj. Vajans kondition på hösten har betydelse för hennes chans att bli dräk-tig. Ett optimalt vinterbete gör att fostret har stor chans att överleva och att födelsevikten hos kalvar blir hög. Höjning av planetens medeltemperatur förväntas ge ökad nederbörd på vin-tern och ökad risk för isbildning på grund av att temperaturen växlar mellan plus- och minus-grader, men kan även ge tidiga vårar. Kalvningsfrekvens påverkas negativt av vintrar med isbildning och sen snösmältning medan det finns ett positivt samband mellan tidig grönska och reproduktionsframgång. Stödutfodring av vajor på vintern kan ge förbättrade kalvningsre-sultat, men medför höga kostnader och en del hälsorisker. The winter diets for many populations of reindeer mostly consist of lichen. Mainly due to the modern forestry, forests classified as lichen abundant within the reindeer husbandry area has decreased with 71 % over the last 60 years. The aim with this literature review is to clarify possible consequences in calf/female ratio due to a changed climate and decreased availability of lichens in the winter. Lichens consist mostly of different carbohydrates with a high digesti-bility for reindeers, however they have low protein content. The reindeer has its mating sea-son in the autumn and calving usually takes place in May. The female’s condition in the au-tumn is of importance for her chance to become pregnant. An optimal lichen pasture increases the foetus’ chance of survival and the birth ...