Staden som arena : arbetsmetod för områdesdesign till gatufestivaler - Carlsson, Stina (SLU/Dept. of Urban and Rural Development, 2006)
Studien tog sin början genom ett uppdrag från festivalledningen för Piteå Dansar och Ler. Uppdraget bestod i att uppmärksamma brister i festivalområdets områdesdesign. Under uppdraget framkom att begreppet områdesdesign var oklart och att innebörden växlade beroende på vem jag frågade. Komplexiteten hos begreppet ledde till att studien riktades mot att definiera begreppet områdesdesign. Vid gatufestivaler används stadens centrum som arena. Detta innebär att funktioner och användningsområden, till exempel scener och toaletter, måste anpassas estetiskt och funktionellt till den befintliga stadsmiljön. Vid planering av gatufestivaler prioriteras idag funktionella och ekonomiska aspekter. Gestaltningsaspekten har av ekonomiska och tidsmässiga skäl hamnat i skymundan. Syftet med studien är dels att uppmärksamma områdesdesignens betydelse i festivalens planeringsprocess och att visa hur besökarnas upplevelse kan påverkas av områdesdesignen. Målet med studien är att försöka definiera begreppet områdesdesign samt att uforma och presentera en arbetsmetod med praktiska riktlinjer som visar hur arrangörer av gatufestivaler kan arbeta med områdesdesign. This is the examination paper of landscapearchitect student Stina Carlsson. The paper corresponds to 20 credits. The study began as a commission at the request of the festival management of Piteå dansar Och Ler. The commission consisted of finding the shortcomings of the site design of the festival area. The meaning of the site design of the festival area includes different aspects depending whom you ask. The study therefore focuses on the definition and meaning of site design of the festival. City festivals use the city centre as a stage. This means that the functions and activites of the festivals must adjust to the existing structure of the city. The functional and economical aspects are given priority in the planning process of today. The budget of the festival and the lack of time have put the esthetical aspect in the background. The purpose of the study has been to ...