Överlevnad, tillväxt och snytbaggeskador i fält hos långnattsbehandlade ettåriga tallplantor med dubbelbarr - Nilsson, Kristina (2017)
En skogsägare är skyldig att återbeskoga efter föryngringsavverkning och plantering är den vanligaste metoden. I Sverige produceras årligen miljontals skogsplantor för att tillgodose behovet och den vanligaste planttypen är täckrotsplantan. Med hjälp av olika odlingsprogram kan plantorna få olika egenskaper för att passa alla ståndorter och deras utmaningar. Ett sådant odlingsprogram är långnattsbehandling på våren under första året i plantskolan, vilket hos tallplantor leder till ett tvåårigt utseende med dubbelbarr. Att producera dubbelbarrsplantor innebär en extra kostnad i plantskolan. För att motivera denna kostnadsökning för kunden krävs en bevisad fördel hos dessa plantor. Syftet med denna studie är att undersöka om långnattsbehandlade och obehandlade tallplantor skiljer sig åt i fält vad gäller tillväxt, överlevnad och mängden gnag av snytbagge efter en respektive två växtsäsonger. Fältarbetet gjordes under hösten 2016 i tre områden i norra Sverige. I inventeringen ingick tolv planteringar som fördelades på sex par med liknande förutsättningar inom paren. På provytorna mättes plantvariabler såsom planthöjd, skottlängd och stamdiameter. Vidare bestämdes ståndortsindex och konkurrens från omgivande vegetation. Resultaten visade ingen konsekvent signifikant skillnad mellan de två planttyperna för någon variabel. Sett till medelvärden hade de långnattsbehandlade plantorna efter en säsong i fält grövre stamdiameter, högre total biomassa och rotbiomassa och i flera fall en större barrmassa. De långnattsbehandlade plantorna uppvisade totalt också en något högre överlevnadsgrad. Ingen markant skillnad i mängd snytbaggegnag förekom mellan planttyperna. Forest owners in Sweden are obliged to regenerate after final felling and planting is the most common method. Forest nurseries produce millions of forest plants yearly to cover the need and containerized seedlings are the most common stock type. With various growing schedules the plants can acquire different qualities to suit all regeneration sites and their ...