Drömmar och framtid - Staxäng, Martina (2017)
Den övergripande frågan i denna uppsats inom ämnet landsbygdsutveckling är hur ungdomar i Haparanda talar om sin framtid. Om var de tänker att den kommer att utspelas. Vad de vill att den ska innehålla. Vad som tillskrivs betydelse för att ha ett bra liv. Många val och beslut ligger ännu framför de ungdomar som på olika sätt har bidragit till det empiriska material denna uppsats bygger på. För vissa av dem är det snart dags att bestämma vilken gymnasieinriktning de vill läsa, för andra börjar det bli aktuellt att fundera på vad som händer efter gymnasiet. Var skall man bo och vad skall man göra? Vem vill man bli? Materialet har sedan analyserats och tolkats med fokus på kulturell identitet, vilka normer och erfarenheter är det som kommer till uttryck hos informanterna? Resultatet visar på optimism inför framtiden, det finns en tro på att den går att påverka själv. Resultatet visar också på några av de föreställningar ungdomarna har att förhålla sig till, både när det gäller den egna identiteten och hur framtiden skall utformas.