Skogsskötseln vid 90-talets mitt - läge och trender - Gustafsson, Karl Ivar Mattias; Nilsson, Per (1999)
Som ett led i den landsomfattande Konsekvensanalysen SKA 99 har Läge och Trender i 1990-talets Skogsskötsel kartlagts. Syftet med denna del av Delprojektet är att kartlägga hur Skogsskötsel och Naturvård i Skogsbruket har bedrivits under 1990-talet. Resultaten från denna Kartläggning ska sedan utgöra grunden för Uppdatering av Hugin-Systemets skötselförutsättningar samt bilda un derlag för Scenarier och Analyser inom ramen för SKA 99. Statistik från Skogsstyrelsen, Riksskogstaxeringen och Naturvårdsverket har bildat under lag för denna Rapport. Andelen självföryngring ökade kraftigt från ca 15% under 1980-talet till knappt hälften av den föryngrade Arealen 1993-94. Därefter har den legat kring 40%. Självföryngringen har ökat i hela Landet och för alla Ägare, dock mest hos privata. Ca 20% av den Mark som själv föryngrades 1997 har bedömts olämplig för denna Metod. I takt med att Självföryngringen ökat har Skogsodlingen och Markberedningen minskat - dessa Metoder har dock ökat något de senaste åren. Arealen som röjts har minskat sedan mitten av 1980-talet. Röjningsbehovet har ökat sedan 1993. Jämför man den faktiska Röjningen med det skattade behovet röjer övriga Ägare nå got mer än privata. Beträffande Röjningarnas utförande har Röjningstidpunkten senarelagts hos privata Ägare efter 1995. Lövandelen efter röjning har ökat, både hos privata och öv riga Ägare. Gallringsarealen hos privata Ägare i södra Sverige har minskat, vilket speglas av att det skattade Gallringsbehovet för denna kategori har ökat sedan 1993. Övriga Ägare i norra Sverige - men även privata i Bo 2 -har däremot gallrat större Arealer. Tidpunkten för se nare Gallringar har förskjutits något mot högre åldrar under 1990-talet, främst i norra Sve rige. Volymuttaget vid Gallring har ökat, både hos privata och övriga Ägare. Generellt har Gallringsstyrkan ökat, men torra Träd och Vindfållen Gallras betydligt svagare under mitten av 1990-talet. Övriga Ägare gallrar även Lövträd något svagare. Låggallringen har minskat i omfattning och ersatts av ...