Förändringar av halter och transporter av närsalter i flodvattennätet - Fölster, Jens; Erlandsson, Martin; Temnerud, Johan (Institutionen för miljöanalys, Sveriges lantbruksuniversitet, 2007)
Tidsserier av närsalthalter i 46 flodmynningsstationer och 29 referensvattendrag inom dennationella miljöövervakningen studerades. I mynningsstationerna studerades även transporter.Analysen omfattade tidsperioden 1980-2004 och variablerna oorganiskt kväve (Oorg-N),totalkväve Tot-N), fosfatfosfor (PO4-P) och totalfosfor (Tot-P). Syftet var att studeraförändringar av närsalthalter och transporter i vattendragen efter den stora reduktionen avpunktutsläpp under 1970-talet. Totalhalten kväve har minskat sedan 1985, framförallt i Västerhavets avrinningsområde.Sedan 1994 kan dock inte konstateras någon trend i koncentrationerna för flodmynningarna.För referensvattendragen ser det annorlunda ut, med en uttalad topp i koncentrationer kring1998. Totalkväve utgörs i de flesta fallen av organiskt bundet kväve, och halten styrs då avvariationen av halten naturligt organiskt kol. Minskningar i Oorg-N (ammoniumkväve + nitratkväve) är tydliga för de jordbruksdomineradevattendragen i Skåne. I de övriga vattendragen är bilden mer diffus, men minskande trender ärvanligare än ökade trender. Den flödesnormerade transporten av Oorg-N är signifikantminskande för två av recipienterna, Västerhavet och Norra Östersjön. Då dessa är domineradeav två större sjöar, Vänern respektive Mälaren, är det tänkbart att minskad direkt deposition avnitrat är orsaken till minskningen. Något generellt samband mellan sjöarea och minskandetrender i Oorg-N kan dock inte synas, vare sig i flodmynningarna eller referensvattendragen.Minskningarna av OorgN var tydligast under maj-juni. Tot-P är minskande för i stort sett samtliga flodmynningar, och även för samtligareferensvattendrag. Minskningen är störst i norra Sverige, med signifikant minskandeflödesnormerade transporter av Tot-P för Bottenhavet och Bottenviken. Under perioden 1992-2000 ökade även koncentrationen av naturligt organiskt kol generellt, vilket är en viktigtransportör av fosfor, vilket alltså borde innebära en ökning även mängden Tot-P. Detta kantyda på att sammansättningen av det organiska ...