Sortprovning 2019 - vallgräs och vallbaljväxter - Sandström, Boel; Barrlund, Malin (2020)
I norra Sverige består den största delen av den odlade arealen av slåtter- och betesvallar. Av ekonomiska skäl är det viktigt att man väljer en sort som lever upp till de krav som klimatet ställer på växterna. Vinterhärdighet, konkurrensförmåga och resistens mot skadegörare är egenskaper som påverkar de olika sorternas avkastningspotential. Den officiella sortprovningen i norra Sverige har syftet att visa på sorternas avkastningsförmåga, återväxt och uthållighet, jämfört med välkända mätarsorter. Den officiella sortprovningen finansieras av utsädesföretagen, samt genom anslag från Regional Jordbruksforskning för Norra Sverige (RJN) och Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) via Sverigeförsöken. För att få statistisk säkerhet i jämförelserna mellan sorterna genomförs försöken under flera år och på fyra forskningsstationer; Lännäs/Offer i Västernorrland, Ås i Jämtland, Röbäcksdalen i Västerbotten samt Öjebyn i Norrbotten.