Analys av kiselalger från LKAB, Kiruna - Kahlert, Maria; Herlitz, Eva; Quintana, Isabel (2014)
LKAB har låtit undersöka Luossajokisystemet, där Luossajoki, Tuollujoki och Pahtajoki söder om Kiruna ingår, med avseende på kiselalger. Undersökningen är en del i den biologiska inventeringen av en förändring av LKAB:s verksamhet. LKAB:s verksamhetsförändring innebar bland annat att sjön Luossajärvis utlopp stängdes och vattnet istället pumpas ut till Luossajoki, vilket ledde till att vattenmängden från sjön Luossajärvi till Luossajoki minskade efter 2010. Kiselalgsdata finns för 2010-2014. Undersökningen genomfördes 2010 av Hushållningssällskapet Rådgivning Nord AB, 2012-2014 av Sweco Environment AB, och 2011 utförde Länsstyrelsen i Norrbotten provtagning av vissa lokaler (tabell 1, figur 1). 2010 utfördes kiselalgsanalysen av Sten Backlund, Frustulia HB, och 2011-2014 av Institutionen för vatten och miljö, SLU i Uppsala. Kiselalgernas artsammansättning analyserades samt närings- och försurningsstatus klassades enligt bedömningsgrunder för sjöar och vattendrag. Utöver detta analyserades 2011-2014 även andel deformerade kiselalgsskal, totalt artantal, diversitet och andel toleranta kiselalgstaxa enligt den preliminära screeningindikator som är framtagen i samband med den regionala miljöövervakningen. Den föreliggande rapporten sammanfattar resultaten och analyserar utvecklingen över tid.