Kahverengi ve Beyaz Balık Unu İçeren Yemlerin Gökkuşağı Alabalığı, Oncorhynchus mykiss (Walbaum, 1792) Yavrularının Büyümesi Üzerine Etkileri - Harmantepe, Fatma Burcu; Doğan, Gaye; Karslı, Zafer; Aral, Orhan; Kaya, Dilara (Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 2008)
Bu çalışmada, alabalık yemlerinde kullanılan kahverengi (hamsi, Engraulisencrasicolus L.) ve beyz balık unu (morina, Gadus morhua L.), gökkuşağı alabalığı yavrularının büyüme performansı , yem ve protein değerlendirme, nitrojen birikim ve nitrojen başaltım miktarı üzerine etkisi araştırılmıştır. Denemede kullanılan yemler iso nitrojenik (460 g kg-1) ve iso lipidik (200 g kg-1) olacak şekilde formüle edilmiştir. Üç tekerrür olarak planlanan denemede ortalama ağırlığı 10 g olan 120 adet yavru balık kullanılmıştır. Balıklar 30 gün süreyle günde iki kez doyuncaya kadar yemlenmişlerdir. Deneme sonunda en iyi spesifik büyüme oranı, yem değerlendirme sayısı, protein dönüşüm randımanı, nitrojen birikim ve boşaltım miktarı beyaz balık unu içeren yemle beslenen gruptan elde edilmiş ve gruplar arasındaki fark önemli (p<0,05) bulunmuştur.