Değişik dumanlama metodlarının bazı balık türlerinin kaliteleri üzerine etkileri - Kaya, Yalçin; Erkoyuncu, İbrahim (1999)
Bu araştırmada palamut (Sarda sarda Bloch,1793), tirsi (Alosa pontica Eichwald,1838), salmon (Salmo salar Linneaus,1758) ve gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss Walbaum.1792) dumanlanmadan, soğuk ve sıcak dumanlanarak oda sıcaklığında (18C) ve buzdolabında (4C) muhafaza edilerek dayanma süreleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, oda sıcaklığında muhafaza edilen balıklardan dumanlanmayanlar 2. gün, soğuk dumanlananlar 3. gün, sıcak dumanlananlar 4. gün sonunda bozulduğu, buzdolabında muhafaza edilen balıklardan ise dumanlanmayanların 5-7 günde, soğuk dumanlananiarın 10-13 günde, sıcak dumanlananiarın 13-15 günde bozulduğu saptanmıştır. In this study the durability times of unsmoked, cold and hot smoked fishes like rainbow trout, bonito, salmon and alewife which stored, under various storing conditions such as room temperature (18°C) and refrigerator (4°C) have been determined. It was determined that, unsmoked fishes were spoiled in two days, cold smoked fishes were spoiled in three days, hot smoked fishes were spoiled in four days under room temperature storage. However the unsmoked, cold and hot smoked fishes spoiled in 5-7, 10-13, 13-15 days, respectively under refrigerator storage.