Growth and feed utilization in juvenile Black Sea turbot (Psetta maeotica) under different photoperiod regimes - Türker, Ali; Yiğit, Murat; Ergün, Sabahattin (2005)
Bu çalışmada 4 farklı deneysel fotoperyotun (LDN; Doğal Fotoperyot, LD24:0; 24 saat ışık:O saat karanlık, LD12:12; 12 saat ışık:12 saat karanlık ve LD0:24; 0 saat ışık:24 saat karanlık) Karadeniz'deki yavru kalkanlarda (21 2,3 g) yem alımı ve büyüme parametreleri üzerine etkileri belirlenmiştir. En yüksek büyüme LD24:0 grubunda elde edilirken, bunu sırasıyla LD12:12, LDN ve LD0:24 grupları izlemiştir. En düşük büyüme oranı LD0:24 grubunda bulunmuştur. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, LD24:0 ve LD12:12 fotoperiyot rejimlerinin kalkan balığı yavrularında daha iyi büyüme ve yem dönüşümü sağlanması açısından en iyileri oldukları söylenebilir. The effects of 4 different experimental photoperiod regimes, LDN (natural photoperiod), LD24:0 (24 h light:0 h dark), LD12:12 (12 h light:12 h dark) and LD0:24 (0 h light:24 h dark), on feed intake and growth parameters of juvenile turbot (21 ± 2.3 g) in the Black Sea were determined. Growth was highest in the group exposed to the continuous photoperiod (LD24:0), followed by the LD12:12, LDN and LD0:24 groups in descending order. The lowest growth rate was recorded in the LD0:24 group. According to the results obtained, LD24:0 and LD12:12 photoperiod exposures are best for better growth and food conversion in juvenile turbot.